|
Birleşmiş Milletlere
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na
Türk Devletleri Başkanlarına
MÜRACAAT
Rusya Federasyonu’nda, Türkî halkların kültür ve dil hakları devlet düzeyinde sistematik şekilde ihlal edilmektedir:
1. Milli-bölgesel komponent (parça) devlet eğitim standartlarından kaldırılmıştır;
2. Liseden mezun olma sınavlarının ana dilde yapılması yasaklanmıştır;
3. Yüksek okul ve üniversitelere giriş sınavının ana dilde yapılması yasaklanmıştır;
4. Tüm devlet eğitim kurumlarında talim ve terbiye işleri sadece Rus dilinde yapılma zorunluluğu getirilmiştir (Milli Eğitim, ilkokul, lise, yüksek okul ve üniversitelere, yani tüm devlet eğitim kurumlarına yeni tüzüğün modelini göndermiştir. Bu tüzük modellerinin hepsinde eğitimin Rus dilinde yapılması zorunlu olduğuna dair bir madde yer almaktadır).
Biz, tüm bunları bürokratik zorbalık olarak değerlendiriyoruz. Yapılanlar, Rusya Federasyonu Anayasasını ihlal etmekte ve Rusya’daki Rus olmayan milletlerin kültür ve dil ayrımına sebebiyet vermektedir.
Aşağıdaki kanun ve yeniliklerin kaldırılması hakkında Rusya Federasyonu hükümetine baskı yapılmasını istiyoruz. Şöyle ki:
1. Eğitim alanında federal devlet sistemi ilkesinin yeniden kazandırılması, federal devlet eğitim standartları yapısına milli-bölgesel komponentın koyulması ve eğitim kurumlarında Rusya Federasyonu’ndaki Rus olmayan yerli halkların dil, edebiyat, tarih ve kültürünün öğretilmesinin garanti altına alınmasını istiyoruz.
2. Eşit haklar sağlamak amacıyla, liseden mezun olma ve yüksek okul, üniversitelere giriş sınavlarının Rusya’nın tüm vatandaşları için ana dilinde yapılması ve bu sonuçların tüm Rusya topraklarında geçerli olmasını talep ediyoruz.
3. Rusya Federasyonu Eğitim Bakanlığına, eğitim kurumlarına göndermiş oldukları tüzüğün yasamaya aykırı olduğu söylenmelidir.
Dünya Türk Gençler Birliği’nin 14. Kurultay’ında kabul edilmiştir.
DTGB reisi Akram Abdullayev
Kırım, Yalta şehri, 14 Ağustos 2009.
Rusçadan Türkiye Türkçesine aktaran Roza Kurban
|